Naisten hormonikierto -osa 1, kuukautiset
Naisten hormonitoiminta ja kierron eri syklit.
Kuukautiskierto on valtava itsetuntemusväline. Oman kierron ja rytmin kunnioittaminen antavat välineet elää tasapainoista ja itsensä näköistä elämää kierron kaikissa vaiheissa, luonnollisessa lempeämpien ja aktiivisempien päivien vaihtelussa.
Kaikki tunteet vaikuttavat voimakkaasti kiertoon; sen pituuteen, PMS-oireisiin, kipuihin ym.
Kuukautisten tulisi olla kivuttomat, nykyään kuitenkin kipu on normalisoitu osaksi naisen elämää.
Kaikkia kuukautis- ja kiertohäiriöitä voidaan hoitaa akupunktiolla.
Myös joogaharjoituksella on tutkitusti tasapainottava vaikutus hormoneihin, erityisesti hermoston rauhoittumisen kautta.
Kuukautiskierron vaiheet 🌸
♥️ Vuoto n.1-5 pv ( Yinin ja Veren aika)
🧡 Vuodon jälkeinen aika eli follikulaarivaihe 6-11 (Yinin ja Veren vahvistus)
🔥Ovulaatio 12-15 pv (Yangin ja Qin aika)
💜 Ovulaation jälkeinen aika eli luteaalivaihe 16-28 pv ( Yangin ja Qin vahvistus)
VUOTO 🩸
Yinisin tila, vetäytymisen aika, kierron “talviaika” jossa tarve vetäytymiseen, lepoon ja hiljaisuuteen nousee.
Edellisen kierron tapahtumat nousevat käsiteltäviksi, se mikä on ollut piilossa tulee näkyviin, syvät tunteet ja energiat.
Jos edellisen kierron aikana on jäänyt asioita sanomatta tai käsittelemättä, ne nousevat nyt pintaan erilaisina oireina.
Energia on sisäänpäin jolloin on suurempi tarve ulkoiselle turvalle. Keho on alttiimpi ulkoisille energioille, kylmyydelle, vilustumiselle.
Jos elämäntilanne ei salli energian vetäytyä luonnollisesti sisäänpäin, ristiriita johon keho reagoi usein kk-häiriöillä, kivuilla, mielialavaihteluilla ym.
Vuodon aikana aistit usein terävimmillään, nainen aistii herkästi ympäristön tarpeita ja odotuksia. Tämä ei kuitenkaan ole
oikea aika niitä täyttää vaan keskittyä omiin tarpeisiin. Niiden täyttämättömyys
synnyttää kiukkua, ärtymystä ja katkeruutta.
Vähennä tekemistä, pyydä apua, suunnittele levonhetkiä mahdollisuuksien mukaan! Suunnittele vuodon aikaa jo silloin kun energiasi on korkeammalla.
Vain rauhoittuminen (Yin) luo pohjan seuraaville toiminnan seuraaville (Yang) vaiheille. Kun nainen saa levätä silloin kun tarve on, hänellä on supervoimat käytössä esim.ovulaation aikaan. 🔥 (Huom. jos olet elänyt vuosia kuuntelematta omia tarpeitasi tämä ei tapahdu yhden kierron aikana, mutta ennen pitkää.)
Lämmittävä ravinto erittäin tärkeätä tässä vaiheessa! 🍲
Länsimaisittain vuodon vaiheessa estrogeeni ja progesteroni ovat matalina. Jos nainen kärsii liian korkesta estrogeenistä on oireena runsas vuoto. Estrogeeni paksuntaa kohdun limakalvoa jolloin kuukaustivuotoa on luonnollisesti enemmän, jopa “tulvien”. Tämä voi olla juurisyy mm.raudanpuutteessa (tästä lisää toisessa postauksessa). Liian runsaan vuodon ollessa ongelmana voi myös kysyä itseltään "vuotaako" liikaa elämässään ulospäin? Antaako liikaa toisille?
Liian niukka vuotokaan ei ole terveyden merkki, silloin voi kysyä pitääkö asioista liikaa kiinni? Antaako elämänvoiman virrata?
Kuukautiskivut ovat aina merkki hormonaalisesta epätasapainoista. Niistä on kuitenkin mahdollista päästä opettelemalla kunnioittamaan kehon eri vaiheita, tasapainottamaan hormoneita ennenkaikkea rauhoittamalla hermostoa ja opettelemalla stressittömämpää elämää. Tähän saat apua erityisesti joogan ja akupunktion yhdistelmästä. Varaa oma käyntisi ( linkki
image shot at Ara Ha